Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjúk

Diego Forlán

Mit jelent számodra a világbajnokság?

Egyszerűen játszani akarok egy tornán, ahol megmutathatom, hogy mit tudok. Játszottam már 2002-ben is, de akkor leginkább a padon ültem, az nem volt éppen a legjobb időszak. Lőttem egy gyönyörű gólt Szenegál ellen egy furcsa meccsen, ahol 0–3-ról álltunk fel. Csereként álltam be és háromgólos hátrányból döntetlenre hoztuk a meccset. Ausztrália ellen négy évvel ezelőtt az utolsó meccsünkön elvesztettük az esélyt, hogy kijussunk a németországi vb-re, de most ismét jó teljesítménnyel vívtuk ki a szereplés jogát. Az utolsó csapat voltunk, amely kijutott Dél-Afrikába, de szerencsére ott vagyunk. Én személy szerint magabiztos vagyok és jól érzem magam.

Mesterhármast rúgtál Perunak egy kulcsfontosságú selejtezőn…

Rossz passzban voltunk. Csak döntetlent játszottunk Venezuelával otthon, majd idegenben, Peru ellen léptünk pályára, ahol nagyon hideg volt. Nagyon örültem a mesterhármasomnak, mindegyik gólom szép volt, de az még boldogabbá tett, hogy győztünk.

Mik a legkorábbi emlékeid a világbajnokságokról?
A mexikói vb ’86-ból és az olaszországi ’90-ből. Uruguay mind a kettőn szerepelt, így ezekről több dolog maradt meg, mint 1994-ből vagy 1998-ból, amikor Uruguay nem jutott ki. Mexikóban továbbjutottunk a csoportból, aztán a nagy rivális Argentínával találkoztunk, akik kiejtettek minket. De csak egy nullára nyertek, ami mutatja, mennyire jó csapatunk volt. Szerettem az argentinokat abban a sorozatban, mert kedveltem Maradonát. A következő tornán is figyeltem őt, ahova Uruguay szintén kijutott. Jó csapatunk volt 1990-ben, olyan játékosokkal, mint Enzo Francescoli. De az volt a baj, hogy a házigazda olaszokkal kerültünk szembe, akik nagyon jól játszottak és 2–0-ra legyőztek minket. Óscar Tabárez volt akkor a szövetségi kapitány, akárcsak most. Nagyon tisztelt szakember.

Mennyire büszkék az uruguayiak hazájuk vb-történetére?

Büszkék vagyunk a történelmünkre. Kétszer nyertünk világbajnokságot, 1930-ban és 1950-ben. Ez több, mint ahányszor Anglia, Franciaország vagy Spanyolország győzött. Mi nyertük az első vb-t és máig mi vagyunk a legkisebb ország, akinek ez sikerült. El tudod képzelni Walest vagy Skóciát, ahogy megnyeri a kupát?

Magabiztos vagy?
Meg akarom nyerni a világbajnokságot. De tudom, az emberek többsége rázza a fejét, ha ezt mondom. Tudom, hogy vannak nálunk erősebb csapatok, de azt is tudom, hogy Uruguay elég jó ahhoz, hogy akárkit megverjen, ha jól játszunk. Ha nem játszunk jól, akármelyik csapat ellen veszíthetünk. A sikerünk kulcsa a védelmünk lehet. Amennyiben nem kapunk gólt, akkor sokkal kényelmesebben támadhatunk.

Uruguay nehéz csoportba került…

Tudjuk, hogy Franciaországnak nagyon tapasztalt kerete van. Ellenük játszunk először, az lesz a vébé második meccse, szóval biztosan lesz rajtunk egyfajta nyomás. A franciáknak van néhány labdarúgója, idősek és fiatalok, akik jól tudják, mit kell játszani és hogyan kell gólt rúgni. Nem tanulmányoztam a franciákat, de tudom, hogy a védelmük is erős. Nekem kötelességem betalálni ellenük. Dél-Afrika és Mexikó ellen is. Sosem voltam még Dél-Afrikában, de mindannyian játszottunk már kihívást jelentő helyeken, vagy rossz minőségű pályákon, illetve extrém magaslaton. Mindenhez alkalmazkodtunk, de nagyon kemény csoportban vagyunk, mert Mexikó és Franciaország szintén erősek.

Édesapád, Pablo játszott az 1966-os világbajnokságon a franciák ellen. Beszéltél vele arról a meccsről?

Az igazság az, hogy édesapám nem sokat beszél a világbajnokságokról. Emlékszem, amikor az angliai vb-ről beszélt nekem, az mindig eszembe jutott, amikor a Middlesbrough és a Manchester United is meg akart szerezni. Kifejezetten a franciák elleni meccsről nem beszélt, mindig csak az egész tornáról. Nagyon fiatal volt, mikor 1966-ban játszhatott a világbajnokságon, de 1974-ben is ott volt, amikor az NSZK rendezte a tornát.

Ki a legveszélyesebb játékos a csapatototkban?
Azt hiszem, én! De ha valaki másról írsz, talán nem őriznek annyira. Komolyra fordítva, több jó játékosunk van, például a csapatkapitányunk, Diego Lugano, a Fenerbahce középhátvédje. Sokan nagy európai klubokban játszanak. A kapusunk, Fernando Muslera mindössze 23 éves, de nagyon magabiztos és a Lazióban játszik. Luís Suárez mellettem játszik. Ő Ajax-labdarúgó és kitűnő kapcsolatunk van.

Melyik angol játékost tartod a legtöbbre?

Wayne Rooney nagyszerűen játszott ebben az idényben. Fiatal játékos, de már most nagyon tapasztalt ezen a magas szinten is. Gerrard a következő, akit csodálok. Anglia nagy előnye, hogy a keret tagjai régóta együtt játszanak. Az angolok a torna egyik nagy esélyesei, a spanyolok, brazilok és argentinok mellett. Aztán ott van Németország: mindig jól teljesít. Nem túl látványos a játékuk, de sikeres.

Ha Uruguay megnyeri a vb-t, mit tennétek, amikor visszatértek Montevideóba?

(nevet) Az lenne a város történetének legnagyobb bulija. Egy hétig tartana. Azután elvinném minden barátomat és a családomat arra a helyre a világban, ahova csak akarnak… ez valószínű a Punta del Este lenne Uruguayban, ahol folytatnánk a bulit. Sokszor nem könnyű dél-amerikai labdarúgóként Európában játszani, távol a családodtól. A világbajnokság megnyerése segítene abban, hogy több időt tölthessek velük.

Fordította: Galavits Patrik


Még több exkluzív vb-interjú az FFT júliusi számában: Gerrard, Messi, Torres, Pienaar, De Rossi és Villa beszél a világbajnokságról.

Forrás:http://www.fourfourtwo.hu/